Orbán po schôdzke s Pellegrinim: Maďarsko aj Slovensko presadzujú mier

12.03.2024 Celý región

Budapešť 11. marca (TASR) - Maďarsko aj naďalej bude presadzovať politiku mieru a je potešiteľné, že tak robí aj Slovensko, vyhlásil v pondelok maďarský premiér Viktor Orbán po stretnutí s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou Orbán v tlačovom vyhlásení uviedol, že Maďari so znepokojením sledujú, že umierajú státisíce ľudí, pribúdajú vdovy a siroty, pričom nevidno, kedy sa táto vojna skončí.

Orbán Pellegrinimu sľúbil, že Maďarsko v budúcnosti urobí všetko pre to, aby bolo Slovensku dobrým susedom a navrhol mu spoluprácu v záujme budovania mieru.

Politici hovorili aj o suverenite, ktorú v rámci Európskej únie obaja považujú za nutnú. Preto odmietajú snahy Bruselu o odobratie práva veta.

Orbán pripomenul, že s Pellegrinim mohol spolupracovať aj v časoch, keď zastával funkciu ministerského predsedu. "V období nášho spoločného vládnutia sa zmenšila vzdialenosť medzi oboma národmi, utužovalo sa priateľstvo a našli sa spoločné body, na ktorých je možno budovať dobré susedské vzťahy," dodal.

Pellegrini absolvoval v pondelok jednodňovú pracovnú návštevu Maďarska, v rámci ktorej sa stretol s predsedom parlamentu Lászóom Kövérom aj s prezidentom Tamásom Sulyokom.
 

Vyberte región